dinsdag 12 augustus 2014

In het normale ritme

Sinds eind juni wonen we in ons appartement in West-Kelowna, inmiddels bijna twee maanden. Toch voelt het alsof we hier al wel een half jaar wonen want we voelen ons al behoorlijk thuis. Gelukkig hebben we beiden geen last van heimwee en behalve vrienden/familie missen we Nederland tot op heden niet.

Annemarie is twee weken geleden gestart met het werk bij The Beanery en tegelijkertijd werd ze (eindelijk) benaderd door het Visitor Center om daar te beginnen. Helaas kwam dat telefoontje dus 'te laat'. Het werk bij The Beanery is erg leuk maar fysiek wel pittig. Vooral nu het zomerseizoen is, is het er erg druk en moet er flink worden doorgewerkt. Inmiddels lukt het aardig om mee te draaien alhoewel het soms wel duizelt van al die verschillende soorten thee en koffie (zowel hot als iced) die ze verkopen. Met de collega's klikt het goed en het praten in de Engelse taal gaat steeds gemakkelijker alhoewel de taal soms voor lachwekkende momenten zorgt. Zo vroeg iemand onlangs waar dat accent vandaan kwam en toen Annemarie antwoord wilde geven zei die persoon, 'nee niet jij maar zij' terwijl hij aangaf dat het om de Canadese collega ging die hier is geboren en opgegroeid... Of een andere vrouw die tegen Annemarie zei, 'I love your accent', I think it's French?'

Nu we beiden aan het werk zijn komt er voldoende inkomen binnen om de vaste lasten van te betalen en blijft er ook geld over om leuke dingen van te doen, daar waren we in Nederland niet vanuit gegaan en het is heerlijk dat we ons hier geen zorgen om hoeven te maken.
We hebben zojuist voor oktober een weekendje weg geboekt naar Blind Bay vlakbij de Adams River. We zagen in een artikel dat 2014 een dominant jaar is wat betreft de trek van de zalmen, ofwel spawning (paaiende) salmon. In een dominant jaar keren miljoenen zalmen (in andere jaren varieert dat van honderden tot zo'n honderdduizend) vanuit zee terug naar de plek waar ze vier jaar daarvoor geboren zijn, om hun eitjes te leggen en vervolgens daar te sterven.  De Adams River is bij uitstek een bestemming om dit schouwspel te bekijken dus dat willen we niet missen.

Daarnaast blijft het hier maar zomeren alhoewel daar vanaf morgen verandering in lijkt te komen. Elke dag is zo'n 30-35 graden en waar het in Nederland soms met bakken uit de hemel komt hebben we hier de afgelopen 5-6 weken slechts één dag met regen gehad. Nadeel is wel het grote risico op bosbranden, zo was er afgelopen week opnieuw brand uitgebroken in West-Kelowna alhoewel het ditmaal wel wat verder van ons weg was dan de vorige keer.
Sinds een paar dagen zijn de bergen aan de overkant nauwelijks zichtbaar, het blijkt echter niet om bewolking of mist te gaan maar vanwege de bosbranden is er sprake van een 'smoky sky'. Wat dat betreft zou wat nattigheid hier van harte welkom zijn, voor komende dagen is er in ieder geval (eindelijk) regen voorspeld.

Wat helpt om ons hier thuis te voelen zijn de contacten die we in de maanden dat we hier wonen hebben opgedaan. We kunnen het erg goed vinden met Olaf, Claudy en hun dochter Myrthe die niet ver van ons vandaan wonen. Zo hebben zij vorig weekend bij ons gebarbecued en zijn we op BC-day (maandags) samen gaan floaten in Penticton. Dat was fantastisch, met je eigen luchtbed of opblaaseiland (je hebt eilanden waar een complete familie op kan) de rivier af drijven. We hadden onze luchtbedden aan elkaar vastgemaakt en liggend op onze luchtbed en af en toe een duik nemend in het water voelde het opnieuw als vakantie, fantastisch!We hebben deze heerlijke middag afgesloten met een lekkere pizza in West-Kelowna waarna wij vervolgens zijn doorgereden naar de airport om Philip, Mieke en de kinderen welkom te heten.


Tijdens ons emigratieproces hebben we hen ontmoet tijdens een informatie-avond over solliciteren in Canada. Toen bleek dat zij ook plannen hadden om naar Kelowna te emigreren en dat zij in hetzelfde stadium waren met de aanvraag als wij. De afgelopen jaren hebben we contact met elkaar gehouden, onder andere om ervaringen, ideeën en tips uit te wisselen. Aan al dat wachten was ook voor hen uiteindelijk een eind gekomen en op 4 augustus zijn zij aangekomen in Kelowna waar we hen hebben onthaald met ballonnen en slingers. Inmiddels wonen zij sinds gisteren in hetzelfde appartementcomplex als wij en zijn zij druk met het regelen van allerlei zaken.

Of het komt door het mooie weer, de omgeving of het feit dat er van alles te doen is (of dat het allemaal nog zo nieuw is), we gaan regelmatig leuke dingen doen.
Een aantal weken geleden zijn we bij Kelowna Mountain Bridges geweest, een gebied dat 10 jaar geleden door een enorme brand is verwoest en waar ze nu verschillende hangbruggen hebben gemaakt met een prachtig uitzicht over Kelowna. Het was dit keer wel erg toevallig dat we ook Olaf, Claudy en Myrthe tegenkwamen want we hadden niets met elkaar afgesproken.

Ook hebben we een prachtige route gereden vanuit Kelowna naar Vernon en via de andere kant van het water en het plaatsje Fintry terug naar West-Kelowna. Of 'gewoon' genieten van een wandeling langs de beach en het meer, 's avonds na het eten vlak voor zonsondergang.
Afgelopen donderdag zijn we naar House of Rose Summer Music geweest, live-muziek op donderdagavond bij de Winery van Wouter en Aura waar we samen met Olaf, Claudy en Myrthe hebben genoten van de muziek en heerlijke wijn.Annemarie is sinds vorige week weer begonnen met yoga, na een aantal lessen mee te hebben gedaan met de t'ai chi voor de zomervakantie heeft ze nu besloten dat ze toch de voorkeur geeft aan de yogalessen. De eerste lessen zijn goed bevallen evenals de kennismaking met één van de instructrices en de uitnodiging om een keer samen een kop koffie of thee te drinken.

Al met al lijken we ons draai behoorlijk te hebben gevonden en zijn we tot nu toe erg blij dat we deze stap hebben durven en kunnen zetten.

1 opmerking: