woensdag 31 december 2014

Een bijzonder jaar

Het is hier nu 2:56, in Nederland is het aftellen bijna begonnen en dan gaat het nieuwe jaar van start. Voor ons duurt het jaar nog 9 uur langer, de oliebollen zijn zojuist gebakken. Een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Vorig jaar vierden we Oudejaarsavond met vrienden in Nederland, proostend op onze emigratie naar Canada. Na jaren voorbereiding was het dan eindelijk zover, 2014 zou het jaar worden van ons vertrek.

In maart waren we druk met het uitzoeken en inpakken van onze spullen voor de grote oversteek. Het verhuisbedrijf kwam met een enorme vrachtwagen en daar zaten we dan in een 'bijna lege' vakantiewoning. Banen werden opgezegd en het afscheid nemen was nu echt begonnen.

Ons 'Tot Ziens' feestje in april was zeer geslaagd, met dierbaren en vrienden die we 'voorlopig' voor de laatste keer zouden zien. Een mooie maar ook emotionele dag die we zeker niet zijn vergeten.


Daarna nog snel de laatste regeldingetjes en een emotioneel afscheid van familie, de avond voor ons vertrek.

Op 14 april was het dan zover en kwamen we 's nachts aan in Kelowna.  De eerste weken hebben we verbleven in een motel en moest er opnieuw van alles worden geregeld. Dat verliep allemaal erg voorspoedig, een auto, woonruimte en zelfs een baan voor Erik, binnen twee weken hadden we het al voor elkaar.

Daarna was het genieten en nietsdoen, vijf weken rondtoeren door De Verenigde Staten en Canada. Halverwege de reis een bijzonder weerzien met de ouders van Annemarie die we op het vliegveld van Rapid City hebben opgehaald. Opnieuw bijzonder om dit samen te delen maar vooral ook om hen te laten zien  waar we voorlopig zullen wonen.

Begin juli begon het 'echte' leven in Kelowna dan toch echt, Erik begon als 'zelfstandig' woningstoffeerder en ook Annemarie had binnen enkele weken een baan als barista. Desondanks voelde het vaak nog steeds als vakantie, genietend met een glaasje wijn op ons balkon met prachtig uitzicht, echte zomerse temperaturen, een verfrissende duik in het zwembad of het meer en mooie wandelingen in de natuur.

Ook hadden we inmiddels al aardig wat mensen leren kennen en hebben we eind augustus zelfs de verjaardag van Annemarie gevierd met een groep mensen. Ook Philip, Mieke en de kinderen zijn begin augustus gearriveerd en hebben al gauw hun intrek genomen in hetzelfde appartementencomplex als wij.

Ook september zat vol met leuke activiteiten en helemaal bijzonder was het bezoek van onze vrienden Bas en Nancy uit Nederland met wie we een heerlijk weekend samen hebben doorgebracht.

In oktober is Annemarie begonnen met haar werk als forensisch psychiatrisch ambulant begeleider, na haar eerste sollicitatiegesprek kreeg ze te horen dat ze de baan had gekregen. Extra bijzonder omdat we nog maar net een half jaar hier woonden.

In november stond de winter al snel voor de deur met temperaturen die 's nachts tegen de -20 lagen. De eerste sneeuwval was al meteen goed voor een pak sneeuw van 10-15 cm. De winter was begonnen en voor ons aanleiding om de eerste skilessen te boeken.

December stond dan ook in het teken van onze eerste skilessen. Big White bevindt zich slechts op een uur rijden, menig Nederlander kan daar jaloers op zijn. Voor ons is het skiën vooral nog met vallen en opstaan alhoewel zeker Erik al wel de smaak te pakken heeft.


 Ook was dit jaar onze eerste Kerst in Canada, zonder familie maar wel met nieuwe vrienden. Gezellig samen koken en tafelen en ondanks soms ook het gemis hebben we fijne feestdagen gehad.

Tja, en dan is het jaar (bijna) ten einde. We hebben van veel mensen en dingen 'afscheid' genomen maar er is ook veel nieuws in ons leven gekomen, een nieuwe woonomgeving, nieuwe banen en nieuwe vrienden om ons heen.

Ooit vroeg iemand ons eens' Weet je zeker dat je wilt emigreren'?
Wij beiden hebben altijd tegen elkaar gezegd dat we liever onze droom willen volgen dan ooit terugkijken en spijt hebben van datgene wat je niet hebt gedaan.
Ondanks alle voorbereiding, alle ideeën en dromen vooraf; je weet pas hoe het zal zijn als je het daadwerkelijk ervaart.

Wij kunnen in ieder geval zeggen dat we er geen seconde spijt van hebben gehad en we zijn blij en dankbaar dat het afgelopen jaar ons zoveel moois heeft gebracht. Dat 2015 weer veel moois mag brengen.


1 opmerking:

  1. Ook voor 2015 veel plezier en geluk in Canada. XXX Bas en Nancy

    BeantwoordenVerwijderen