zaterdag 18 oktober 2014

Alweer een half jaar in Canada


Afgelopen dinsdag was het precies een half jaar geleden dat we ons Canadese avontuur begonnen en we aankwamen in Kelowna. Wat is de tijd snel gegaan en wat is er in die zes maanden veel gebeurd. We hebben ons vertrouwde leven in Nederland achter ons gelaten om onze droom te volgen, een leven opbouwen in Canada. Terugkijkend mogen we zeggen dat we inmiddels aardig gesetteld zijn; we hebben een fijn appartement, we hebben inmiddels al een aardig sociaal netwerk opgebouwd en de meeste weekenden zitten volgepland met leuke afspraken en activiteiten. Erik had al binnen anderhalve week een baan en hij raakt meer en meer gewend aan het Canadese systeem van werken.
Annemarie is al weer bijna drie maanden aan het werk als Barista bij The Beanery en voor een café latte, Caramel machiato of een Bombay Fog draait zij haar hand niet meer om.
Fysiek is het werk soms wel zwaar dus onlangs heeft ze gesolliciteerd op een baan als Forensic Psychiatric Outreach Worker, vergelijkbaar met het werk als ambulant begeleider. De uitnodiging voor het sollicitatiegesprek was al heel positief maar het bericht dat ze de baan heeft gekregen was helemaal fantastisch. Afgelopen week heeft ze voor het eerst een middagje meegelopen en de eerste indruk was heel positief (van beide kanten). Het betreft een baan van gemiddeld twee dagen per week in combinatie met twee dagen werken bij The Beanery. 

Doordat we nu beiden een baan hebben blijkt wel dat een 2e auto eerder noodzaak dan luxe is. Tot nu toe delen we de auto maar het voortdurend ophalen en wegbrengen kost erg veel tijd en veel energie. Daarom hebben we een gesprek gehad met de garage en uiteindelijk besloten een auto te leasen, zowel Erik als Annemarie zijn (deels) zelfstandig (zzp'er) waardoor het aantrekkelijker is om een auto te leasen. Gezien het werkgebied van Annemarie en de (soms) strenge winters hebben we besloten dat het een SUV gaat worden, model Toyota RAV4. De verwachting was dat we de auto morgen op zouden kunnen halen maar deze blijkt helaas nog niet leverbaar en we moeten nog 2,5 week geduld hebben. Bijkomend voordeel is dat we nu in de winter ook naar Big White skigebied kunnen rijden met onze eigen auto. De voorspelling is dat het skiseizoen begin december van start zal gaan. 

Het zomerse weer is hier inmiddels ook wel tot een eind gekomen, momenteel is het herfstachtig maar de herfst duurt hier meestal maar kort en de winter zal nu snel zijn intrede doen. 

Twee weken geleden zijn we een weekendje naar Chase geweest om de zalmentrek te kijken. We zaten aan het begin van het 'seizoen' dus de rivieren waren nog niet roodgekleurd maar toch hebben we al veel zalmen gezien, heel bijzonder. We hadden ook heerlijk weer en zaterdag zijn Olaf, Claudy, Myrthe en Rianne een dagje mee zalmen wezen kijken. We hebben ook heel wat dode zalmen gezien en vooral geroken... Bah! Helaas geen beren gespot.


 

Vorig weekend zijn we met Philip, Mieke en de kinderen druiven wezen stampen bij House of Rose Winery van Wouter en Aura. Helaas was het koud en regenachtig maar dat heeft ons er niet van weerhouden om met de blote voeten in de druiventon te stappen. 

 


's Avonds hebben Mieke en Annemarie samen gebakken voor de volgende dag, waar we uitgenodigd waren door een Canadees/Nederlands stel om samen Thanksgiving te vieren met een heuse kalkoen op tafel. Na het bakken moest er Risk worden gespeeld en het spelen van spelletjes gaat al op dezelfde manier als in Nederland, Erik heeft zich weer volledig uitgeleefd (tot ergernis van Annemarie) en is nog steeds aan het nagenieten van zijn overwinning. 

Gezien het feit dat we allebei snel werk hebben gevonden is het plan om in het voorjaar naar Nederland te gaan. Inmiddels staat er ook een weekje Jasper op het programma met de familie Dijkstra. Gelukkig hebben wij de vakanties in eigen hand omdat wij nu zelfstandigen zijn waardoor we meer dan twee weken vakantie kunnen opnemen, wat hier in Canada niet erg gebruikelijk is. 
Afgelopen week bleken de prijzen van de tickets flink gedaald en hebben we de knoop doorgehakt en meteen geboekt. We vliegen ook nu weer met Iceland Air waarbij er een optie was om een tussenstop te maken in IJsland voor hetzelfde tarief. Dat is natuurlijk een uitgelezen kans om IJsland te bezoeken, en mogelijk het Noorderlicht te zien. Op 25 maart vliegen we naar Nederland waar we donderdag de 26e zullen aankomen. We blijven tot na Pasen en vliegen op dinsdag 7 april naar IJsland en op 11 april vliegen we terug naar Kelowna. Al met al goede vooruitzichten! 

3 opmerkingen:

 1. Blij dat jullie ook daar geen beren hebben gespot! Ook fijn dat er een tweede auto komt. Geniet er van. XXX Bas en Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We missen jullie wel hoor, maar fijn dat voor jullie alles voorspoedig gaat

  Groetjes
  Bob en Mia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Erik & Annemarie,

  leuk om via ons blog iets van jullie te horen. In al het verhuisgebeuren waren we jullie internetadres kwijtgeraakt. Dat krijg je met losse papiertjes. :) Interessant om te lezen hoe het jullie vergaat. En inderdaad zeer herkenbaar allemaal. Grappig dat de ervaringen in andere landen zo op elkaar kunnen lijken. Fijn dat het vinden van een baan soepeltjes verlopen is voor jullie beide. Dat is een goed begin van het avontuur. Wij komen net terug van een weekje vakantie naar Bali, want ja, dat is hier 'om de hoek' (3,5 uur vliegen) en het voelde toch al aan alsof we echt aan het thuiskomen waren. Wij hopen dat het jullie ook zo vergaat en hebben ons iig geabonneerd op jullie blog! Toch leuk om de verhalen te lezen! :)

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen & Jennie

  BeantwoordenVerwijderen